Vraag & Antwoord


Aangegeven situatie:

Uw situatie:

ik ben klaar en moet terugbetalen

Vraag

Kan ik een jaaropgave krijgen voor het invullen van mijn aangifte bij de Belastingdienst?

Antwoord

In de meeste gevallen heeft u geen jaaropgave nodig voor uw aangifte bij de Belastingdienst.

Hoogte schuld
U hoeft de hoogte van uw schuld bij DUO alleen aan de Belastingdienst op te geven als het bedrag aan vermogen in box 3 boven het vrijgestelde bedrag uitkomt. In 2018 is dit bedrag € 30.000,- (bedrag zonder partner) en de peildatum is 1 januari 2018. U kunt de schuld alleen in aftrek brengen op uw bezittingen als uw totale schuld hoger is dan € 3.000,- (bedrag zonder partner). Wilt u weten welke schulden naast de schuld bij DUO meetellen voor dit drempelbedrag van € 3.000,-, kijk dan op de site van de Belastingdienst.

In alle andere gevallen hoeft u de schuld bij DUO niet op te geven aan de Belastingdienst.

Komt uw vermogen in box 3 wel boven het vrijgestelde bedrag uit en hebt u daarom een overzicht van uw schuld bij DUO nodig? Log dan in op Mijn DUO. U kunt de hoogte van uw schuld op 31 december van de afgelopen jaren bekijken bij 'Mijn schulden/Schuldhistorie' in Mijn DUO. U kunt daarvan desgewenst een print maken. Kunt u niet inloggen op Mijn DUO? U kunt via e-mail ons verzoeken om de hoogte van uw schuld op 1 januari 2018 aan u door te geven. Gebruik hiervoor onderstaande link.

Schuld Prestatiebeurs
Bestaat uw schuld (gedeeltelijk) uit een prestatiebeurs? Uw lening prestatiebeurs mag u (zonder rente) onder bepaalde voorwaarden opgeven bij de aftrek studiekosten. Kijk voor meer informatie bij onderstaande gerelateerde vraag.

Studiefinanciering als inkomen
U hoeft uw studiefinanciering niet als inkomen op te geven als u belastingaangifte doet. We kunnen u wél een openbaarvervoerverklaring toesturen als u die nodig hebt bij uw aangifte.

Zie ook:

Heeft u gevonden wat u zocht?

Ja, helemaal

Nee, helemaal niet