Vraag & Antwoord


Aangegeven situatie:

Uw situatie:

ik ben klaar en moet terugbetalen

Vraag

Volgens welke terugbetalingsregels moet ik terugbetalen?

Antwoord

Volgens welke terugbetalingsregels u moet terugbetalen, is afhankelijk van uw situatie. Er zijn drie verschillende soorten terugbetalingsregels. U valt onder:

De regels vanaf 2018

 • als u voor het eerst studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel (vanaf september 2015 voor hbo en universiteit).
 • als u eerst een mbo opleiding heeft gedaan, daarna doorstroomde naar hbo of universiteit, en (gedeeltelijk) studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel.

De regels vanaf 2012

 • als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vanaf 1 augustus 2009 (mbo) en niet later voor een opleiding op hbo/universiteit studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel.
 • als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vanaf 1 september 2009 (hbo/universiteit). Kreeg u ook studiefinanciering onder het nieuwe stelsel, dan mag u overstappen naar de regels vanaf 2018 als u nog niet verplicht terugbetaalt.

De regels van vóór 2012

 • als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vóór 1 augustus 2009 (mbo), en niet later voor een opleiding op hbo/universiteit studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel. U mag overstappen naar de regels vanaf 2012 als u nog niet verplicht terugbetaalt.
 • als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vóór 1 september 2009 (hbo/universiteit). U mag overstappen naar de regels vanaf 2012 als u nog niet verplicht terugbetaalt. Kreeg u ook studiefinanciering onder het nieuwe stelsel? Dan mag u ook overstappen naar de regels vanaf 2018.

Als u kunt overstappen, ontvangt u enkele maanden voordat u verplicht wordt om af te lossen een brief waarin we u aanbieden uw keuze door te geven.

  Zie ook:

  Heeft u gevonden wat u zocht?

  Ja, helemaal

  Nee, helemaal niet